09.studenog 2018.

Društvo Crvenog križa Varaždinske županije i Gradsko Društvo Crvenog križa Ivanec, uz druge službe i organizacije, bio je jedan od sudionika sa svojima djelatnicima i volonterima u programu u organizaciji Jumicar Hrvatske- ”Program prometne kulture za najmlađe” koji se dana 05.11.2018. održao u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec za učenike 2. razreda OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, PŠ Salinovec i PŠ Kuljevčica.

Uloga GDCK Ivanec bila je upoznavanje učenika s osnovama prve pomoći kroz radionicu Prva pomoć – Upomoć! učenici su se upoznali s načinima pružanja prve pomoći, važnosti razmišljanja o samopomoći, ali i pomoći drugima. Volonter Vjeran Marić, upoznao je djecu, kroz grupni rad, igranje uloga, glumu, s prvom pomoći, ciljevima pružanja prve pomoći i osnovnim pravilima, kako pozvati hitnu medicinsku službu, upoznali djecu s materijalom kojim pružamo prvu pomoć, te prikazali postupke pružanja prve pomoći kod dugotrajnog gubitka svijesti, krvarenja, prijeloma ruke i drugim sličnim situacijama. Radionicama je obuhvaćeno 106 đaka, drugašića !!!

Provođenjem programa prve pomoći nije samo stjecanje specifičnih znanja i vještina o ponašanju na mjestu nesreće, mjerama za spašavanje do dolaska hitne pomoći itd. već i upoznavanje s organizacijom Crvenog križa, stjecanje znanja o povijesti i djelatnostima Crvenog križa i time i izgradnja i jačanje kapaciteta zajednice na lokalnoj i nacionalnoj razini kao i osobni razvoj pojedinca stjecanjem različitih životnih vještina.