13.08.2010
2. Međužupanijsko natjecanje mladeži Hck u Krapini
ODRŽANO 2. MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE MLADEŽI HCK U KRAPINI

Ekipe mladeži Crvenog križa ivanečke križa ivanečke OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Srednje škole Ivanec postigle su sjajan uspjeh na 2. Međužupanijskom natjecanju mladeži u pružanju prve pomoći održanom 10.travnja 2010. godine u Krapini. U konkurenciji jedanaest ekipa podmlatka HCK iz Krapinske, Međimurske i Krapinske županije, učenici ivanečke Osnovne škole koje je vodila mentorica Josipa Krtanjek, osvojila je prvo mjesto. U kategoriji mladeži prvo mjesto izborila je ekipa Srednje škole Ivanec, pod vodstvom prof. Jasminke Vujasinović. Obje ekipe boje Varaždinske županije branit će 15. svibnja na državnom natjecanju mladeži HCK u Selcu.

U SELCU ODRŽANO XIV. DRŽAVNO NATJECANJE MLADEŽI HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

U Selcu je 15.05.2010. godine održano XIV Državno natjecanje mladeži HCK. Pobjednici 2. međužupanijskog natjecanja mladeži HCK koje je bilo održano 10.travnja 2010. godine u Krapini, za mladež županije Krapinske, Varaždinske i Međimurske, zastupali su spomenute županije na državnom natjecanju mladeži. Pobjednici 2. međužupanijskog natjecanja mladeži HCK su ekipa podmlatka Osnovne škole Ivanec, i ekipa mladeži Srednje škole Ivanec. Na državnom natjecanju ekipa podmlatka osvojila je peto mjesto, dok je ekipa mladeži osvojila deveto mjesto.

FORMIRAN ŽUPANIJSKI INTERVENTNI TIM

U subotu 12.lipnja 2010. godine u GDCK Varaždin održana je prva u nizu edukacija dvadesetak volontera Županijskog interventnog tima, koji će- da bi u zadanom trenutku mogli uspješno djelovati u odgovoru na katastrofe- proći temeljnu obuku iz prve pomoći, sigurnosti i zaštite u intervenciji, psihološke pomoći i podrške te obuke u vezama i komunikacijama.Edukaciju iz temeljne obuke prve pomoći održao je edukator dr. Tomislav Vuger, dok će ostale edukacije provoditi edukatori-volonteri DCK Varaždinske županije educirani od strane HCK i Austrijskog CK.

Formiranju Županijskog interventnog tima prisustvovali su i zamjenik župana Milan Pavleković te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ruža Jelovac koji su pozdravili prisutne te im zahvalili na njihovom nesebičnom angažmanu .

U uvodnom dijelu ravnateljica DCK Varaždinske županije istaknula je kako se nada da će do kraja 2010. godine ovaj tim biti u funkciji djelovanja u odgovoru na katastrofe te podsjetila kako katastrofe i velike nesreće, bez obzira na uzrok ili posjedicu, nažalost ne biraju niti mjesto niti vrijeme kada će nastupiti pa je pravilna priprema i edukacija važna jer može znatno ublažiti posljedice.

Osim temeljnih postupaka prve pomoći polaznici su informirani i o složenijim postupcima prve pomoći usmjerene održavanju života. Na predavanju je istaknuto kako je nakon nastanka katastrofe najvažnije brzo i adekvatno djelovati kako bi se sve štetne posljedice po ljudsko zdravlje svele na minimum.

S obzirom na moguće prirodne katastrofe kao i katastrofe izazvane ljudskim sukobima nužno je da određene strukture društva ili zajednice budu pripravne za djelovanje i ublažavanje posljedica katastrofe. Kako je HCK član međunarodne organizacije CK kojoj je temeljna odrednica djelovanje i spremnost u slučajevima katastrofa, HCK pokrenuo je inicijativu za formiranje timova u lokalnim zajednicama. DCK Varaždinske županije ovim projektom želi ojačati kapacitete lokalne i područne samouprave u odgovoru na katastrofe. U trenutku kada timovi budu operativni, zajednica će u svom okruženju imati ekipu educiranih ljudi za pravodobnu i učinkovitu reakciju na nesreće i katastrofe koje se mogu dogoditi.HCK ima namjeru umrežiti sve interventne timove na nacionalnoj razini, pa će u slučaju velikih incidenata i katastrofa na koje lokalna zajednica ne može odgovoriti, timovi biti mobilizirani i poslani u pomoć na pogođeno područje.

PROVOĐENJE PROGRAMA POMOĆI I NJEGE U KUĆI STARIJIM I NEMOĆNIM OSOBAMA

Program "Pomoći i njege u kući starijim i nemoćnim osobama na području Varaždinske županije", DCK Varaždinske županije provodi od 2002. godine, a od 2005. godine u potpunosti je financiran od strane Varaždinske županije. Program se postepeno proširuje obzirom na sve veći broj starog stanovništva kojemu su naše usluge potrebne i prihvatljive. Lokalna sredina prepoznaje potrebu pomaganja starijim osobama u vlastitoj obitelji, te se veći broj općina i gradova naše županije uključio u djelomično financiranje programa. Tijekom prvih šest mjeseci 2010. godine u Program je uključeno 109 stalnih korisnika, o kojima brine medicinska sestra i gerontodomaćica DCK Varaždinske županije. Putem javnih radova neke općine i gradovi ( općina Sračinec, općina Donja Voća, grad Lepoglava i Ludbreg), zaposleno je veći broj gerontodomaćica koje rade na programu pomoći i njege starijim i nemoćnim osobama. Na taj način uključeno je još 124 korisnika u spomenuti program. Stručnu pomoć, odlazak na teren, edukaciju i superviziju za gerontodomaćice provodi DCK Varaždinske županije, kako bi se Program pomoći i njege u kući što kvalitetnije, stručnije i sveobuhvatnije provodio.

Zamjenica župana mr.sc. Blanka Glavica-ječmenica zajedno s predstavnicama DCK Varaždinske županije i županijskim vijećnikom Matom Halužanom posjetili su 28.srpnja 2010. godine dvije korisnice Programa, Ferenđa Slavicu u Grani, te Sakač Ljubicu u Grešćevini. Obje korisnice žive same i zadovoljavaju kriteriji iz programa koji su bitni za odabir korisnika.

Prilikom posjete, uz kraće druženje i ugodan razgovor, gošće su korisnice programa darivale i prigodnim prehrambenim i higijenskim artiklima. Obje su se korisnice iznimno razveselile posjetu, te izjavile kako im je lakše otkad ih posjećuju gerontodomaćice CK.

Za Program pomoći i njege starijim osobama godišnje se iz proračuna Varaždinske županije izdvoji 250 tisuća kuna.

Iz foto galerije
9.jpg 10.jpg
4.jpg 23-2.jpg
sdpp2.jpg 16.jpg
20-1.jpg sdpp3.jpg
sdpp1.jpg 14.jpg
Kontakt info
​Adresa:
    Pavlinska 8, Varaždin
Tel:
    +385 (42) 320-411,
    +385 (42) 302-411
Fax:
    042/302-410
E-mail:
    ured-dckvzd@gmail.com
Brzi linkovi