13.05.2011
Školski preventivni program ovisnosti u osnovnim školama na području grada Lepoglave

U osnovnim školama na području grada Lepoglave i to u OŠ Lepoglava, Kamenica i Višnjica, početkom drugog polugodišta šk.god. 2010/2011. g. započelo je provođenje programa ovisnosti- učenje životnih vještina koji je namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda. Nositelj programa je Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, a program financira Lions klub District 126 HRVATSKA.

Kroz radionički tip rada na satovima razredne zajednice stručni suradnici škole provodili su aktivnosti predviđene programom, a također u provođenje aktivnosti bili su uključeni i voditelji dramske i novinarske grupe u školi (učitelji škole). S djecom /mladima radilo se na učenju životnih vještina, ovladavanju strategijama otpora pritiscima, rješavanju problema ljutnje i stresa, te razumijevanju i poticanju potrebe za bliskošću i grupnom pripadnošću. Programom su bile obuhvaćene različite tehnike podučavanja od rada u grupi, istraživanja, igranja uloga, debatiranja, te je na taj način program implementiran u školsku zajednicu kao mjesto stjecanja znanja i produžetka obiteljskog odgoja.

U program je bilo uključeno 187 učenika sedmih i osmih razreda tj. 11 razrednih odjela. Odrađeno je ukupno 55 radionica kroz 100 nastavnih sati. Jednoj od radionica održanoj u OŠ Lepoglava, dana 18. ožujka, prisustvovao je i g. Nikola Plavec guverner Lionsa-District 126 Hrvatska, pri čemu je izjavio kako je DCK Varaždinske županije u ovom dijelu Hrvatske jedina udruga odnosno pravna osoba koja je dobila donaciju iz sredstava koja su Lionsi prikupili u akciji „Jedrima protiv droge“.

Kvalitetnim preventivnim programima moguće je utjecati na sprečavanje neprihvatljivog ponašanja kao što je zlouporaba droga. Međutim, poticanje učenika na razmišljanje o problemu ovisnosti, razvoj socijalnih i kognitivnih vještina dugotrajni je proces, dakle aktivnosti treba provoditi kontinuirano i dugotrajno uz obaveznu evaluaciju u cilju poboljšanja programa i njegovog prilagođavanja ciljanoj skupini.

Nakon proveden evaluacije programa, pristupit će se izradi preventivnog programa i za narednu školsku godinu, te se Društvo Crvenog križa Varaždinske županije nada proširenju programa i u druge škole na području Varaždinske županije, ali i pronalaženju donatora za financijsku podršku ovom preventivnom programu.

Fotografije uz članak:
Iz foto galerije
2.jpg sdpp2.jpg
20-2.jpg 9.jpg
16.jpg 15.jpg
5.jpg sdpp1.jpg
sdpp3.jpg 20-1.jpg
Kontakt info
​Adresa:
    Pavlinska 8, Varaždin
Tel:
    +385 (42) 320-411,
    +385 (42) 302-411
Fax:
    042/302-410
E-mail:
    ured-dckvzd@gmail.com
Brzi linkovi